Fag: Matematikk - Balanse og likevekt
Matematikk - kompetansemål for 4. trinn
Balanse og likevekt i kanefartløypa!
Vi har nå faget matematikk frem til vinterferien i uke 9. Elevene har gode matematiske ferdigheter, men sliter litt med å holde kontroll på de ulike begrepene samt hvordan de anvender de i praksis. Noen av elevene var litt redde for hva som ville skje dersom de målte opp feil kraftfor til hestene. "Hvis jeg tar en liter istedenfor 1 desiliter hva skjer da med hesten?"
Dagens læringsmål i matematikk: Utforske likevekt og balanse i praktiske situasjoner, representere dette på ulike måter. - Læreplanverket for kunnskapsløftet 2020, grunnskolen.
Delmålet vårt denne dagen var:
1. Bli kjent med ulike måter å måle opp for samt kraftfor på, gjennom å bruke matematiske målebegreper og enheter.
2. Erfare balanse og likevekt i sleden og hvordan samt hvorfor dette påvirker hestens oppgaver med sleden.
Målene er de samme fra forrige gang 04.02.22- en repetisjon med hovedfokus og påbygning med hestens adferd i matematikkens utforskning.
Vi startet med oppgaver knyttet til addisjon, divisjon, multiplikasjon og subtraksjon. Elevene skulle så måle opp kraftfor til hver sin hest. Oppgaven var: mål opp 4 DL kraftfor, 1 L vann og tre epler i hver bøtte.
Elevene fant litermålene, målte opp det de trengte, kontrollsjekket antall DL og L ved å diskutere med hverandre hvor mye 4 DL egentlig er -> hva er DL for noe? Er 1 L 10 DL? Mange gode faglige samtaler mellom elevene. Så kom det til eplene, vi hadde bare 3 stk epler og hestene skulle ha 3 epler hver. "Da kan vi dele de i to!", "Nei, vi må nok dele de i flere deler, kanskje vi må ta minus?". Jeg spurte de; hvis dere skal finne frem til antall eplebiter to hester skal ha av tre stk epler, hvordan skal vi regne det? Tar vi minus så mister vi eplebiter, tar vi pluss får vi flere epler enn vi har, så da har vi dele og gange igjen.
"Dele!" sier elevene. Elevene delte eplene, slik at det ble 3 eplebiter til hver hest, istedenfor 3 hele epler. Mange gode situasjoner til begrepsundervisning også!
Så skulle hestene få bøttene sine og endelig skulle elevene få se sine matematiske ferdigheter bli målt i praksis av hestene. (SE VIDEO AV REAKSJONEN PÅ FACEBOOKSIDEN: HEST I UNDERVISNING - TUV SKOLE) Hva hadde skjedd om vi målte opp for mange desiliter kraftfor og for få liter med vann?
"Kan hende hesten ikke ville ha det da, siden havregrøt med for lite vann er ikke godt" snakker elevene seg imellom. Men om dere hadde målt opp en desiliter for mye eller lite, tror dere hesten hadde brydd seg noe om dette? Er deres oppmåling god nok i dette tilfellet?
Så etter hestene hadde fått kraftfor var det dags for å utforske balanse og likevekt i kanefartløypa - med en ny vri! Elevene hopper oppå en pall bak, der de skulle observere hvordan deres vekt og balanse spilte inn på hestens prestasjoner i kanefartløpa. Vil hesten bli sur dersom dere har feil vekt på dragene? Kan hesten få vondt dersom vekten ikke er balansert? Hvordan viser hesten at elevenes balanse og likevekt - kunnskaper er gode eller at elevene lærer dette riktig? I løypa gjelder det å holde balanse og likevekt slik at hesten får en god opplevelse - ikke minst sammen med elevene!