Læreplanverket for kunnskapsløftet
Fag og læreplanmål oppdateres / tilføres jevnlig etter elevenes fagplan.
Timeantall og den faglige tyngden per fag er lagt opp etter læreplanverkets plan og innhold for antall timer pr fag.
H.I.U
Matematikk - faglig gjennomførelse
1. Elevene gjør stallarbeid med fokus på hestenes trivsel: lage kraftfor, møkke bokser og fore hester etter oppgitte målings og delingsdivisjons oppgaver.
2. Elevene bygger bane, som de selv setter opp basert på matematiske utfordringer, hestens steglengde (basert på standar mål) & ikke minst gjennom samarbeid. Elevene erfarer hvordan ulike hester med ulik steglengde kan gjennomføre samme bane.
3. Tilpasse akselerasjon & bruke addisjon sammen med subtraksjon for å tilpasse banen til hesten UTEN å flytte fysisk på banen.
4. I salen får de virkelig kjent fysisk på likevekten & balansen, her får de masse gratis av hestens kommunikasjon - sitter de med likevekt? Viser hestens noen form for ubehag dersom likevekten er ulik?
5. Elevene bygger egen bane med fokus på matematiske former, begreper og regnearter. Elevene lager egne matematiske oppgaver til hverandre med fokus på visuell manipulasjon og multiplikasjon, som skal tilpasses til hestenes prestasjoner i banen. Hestens steglengde og volum ble viktige nøkkelord disse mattetimene.
6. Elevene bygger bane på matematiske beregninger som er beregnet på hestens steglengde. Hvordan kan hesten fortelle elevene at deres matematiske beregning var korrekt eller ikke? Regnet de en meter riktig eller for mye?
Norsk - faglig gjennomførelse
1. Gjennom å være "skriver" for dressurdommeren, får elevene tilført seg erfaringer knyttet til diktat og rettskrivning, i et bestemt skjema/protokoll fra NRYF (Norges rytterforbund).
2. Elevene dikterer kommentarer dressurdommeren kommer med til hver ekvipasje / elever som blir leid gjennom LD (ryttertest) program. Tekstene blir brukt til å videreutvikle elevenes individuelle grunnleggende skrive og lese ferdigheter.3. Elevene bytter på å være skriver, leier med hest og ansvarlig for å lese LD programmet for leieren. Her får elevene:
✍🏻 Bli kjent med ulike skrivemåter, eks lage stikkord
✍🏻 Kunne oversikts lese protokoll & program
✍🏻 Kunne dybde lese program / LD
✍🏻 Repetisjon av bokstav lyd & bokstav navn til ridebanen
✍🏻 Øve på finmotorikk / skrive tydelig & oversiktlig gjennom fullstendige setninger.
KRLE - faglig gjennomførelse
1. Kjøre hest og vogn gjennom aktiviteten "Platons undringer". Fokus på å ta selvstendige "veivalg" basert på ulike gjenkjennelige handlinger for elevene i relasjonssitasjoner, eks: inviterer du medelever inn i lek eller synes du de bør ta ansvar selv for inkludering?
Aktiviteten bygger på filosofiske spørsmål knyttet til Platons psykologiske og symbolske fremstilling av hesten og menneskets relasjoner:
Platon identifiserer tre deler av sjelen; fornuft, begjær og vilje. Disse illustrerer han som et tospann (2 hester som trekker en vogn). Begjær og vilje er de 2 hestene, mens fornuften er kusken som må styre de 2 hestene. Viljen lar seg styre lett, mens begjæret hele tiden må holdes under kontroll. (snl.no)
Engelsk og samfunnsfag- faglig gjennomførelse
1, 2 og 3. Elevene skal gjennom aktiviteten "huskeregelen" bli kjent med bokstavene på ridebanen, lære seg bokstav- rekkefølgen samt hva bokstavene står for. Elevene reflekterer over militære grader før og etter 2. krig og diskuterer læringsmål nr. 2 på bakgrunn av historie og dagens demokrati. Basert på det tyske og det engelske militæret:
K - Kaiser - keiser eller konge
F - Fürst - fyrste eller prins
P - Pferdeknecht - stallgutten
V- Vassal -. tjener
E - Ehrengast - æresgjest
B - Bannerträger
S - Schatzkanzler
R - Ritter - rittmester
M - Meier
H - Hofsmarschall
Huskeregelen:
All King Edward's Horses Can Make Big Fences
Læreplanmål
Matematikk - kompetansemål for 4. trinn
1. Utforske og bruke målings- og delingsdivisjon i praktiske situasjoner.
2. Utforske og forklare sammenhengen mellom addisjon og subtraksjon og bruke det i hoderegning og problemløsning.
3. Lage regneutrykk til praktiske situasjoner og finne praktiske situasjoner som passer til oppgitte utrykk.
4. Utforske likevekt og balanse i praktiske situasjoner, representere dette på ulike måter og omsette mellom de ulike representasjonene.
5. Bruke kommutative, assosiative og distributive egenskaper til å utforske og beskrive strategier i multiplikasjon.
6. Bruke ikke-standardiserte mål for areal og volum i praktiske situasjoner og grunngi valget av målenhet.
Norsk - kompetansemål for 4. trinn
1. Skrive tekster med funksjonell håndskrift og med tastatur.
2. Bruke komma og andre skilletegn i tekster
3. Utforske og formidle tekster gjennom samtale, lek, bevegelse, skriving og andre kreative utrykk.
KRLE - kompetansemål for 4. trinn
1. Samtale om og presentere estetiske utrykk fra kristendom og andre religioner og livssyn.
Utforske og samtale om etiske sider ved menneskers levesett og ressursbruk.
Kritisk tenkning og etisk bevissthetEngelsk og samfunnsfag- kompetansemål for 4. trinn
1. Utforske ulike ordlyder og hvordan de kan brukes i språklæring. (engelsk)
2. Reflektere over hvem som har makt, og hva et demokrati er, og utvikle forslag til hvordan en kan være med på å påvirke avgjørelser. (samfunnsfag)
3. Utforske kulturminne og hvordan menneske levde i den tiden kulturminnet er fra, og sammenligne hvordan vi lever i dag.