Hva er H.I.U?
Hest i undervisning er ordinær undervisning, som knytter Udir, Læreplanverket og hestesporten sammen slik at undervisningen parallell med pensum og læreplanmål gir elevene erfaringer i andre læringsarenaer knyttet til elevenes skolegang, eks klasseromssituasjon. Hestesport uavhengig av gren handler om samspillet mellom hest og menneske. Noen konkrete eksempler på hvordan hestesporten er en bidragsyter til norsk skoleverk, er slik hestesporten er bygget opp i de ulike grenene:
- Fag: Norsk
- Læringsmål:
- Bruke komma og andre skilletegn i tekster
- Skrive tekster med funksjonell håndskrift og med tastatur.
- Utforske og formidle tekster gjennom samtale, lek, bevegelse, skriving og andre kreative utrykk. Læreplanverket for kunnskapsløftet 2020, grunnskolen.
Aktiviteten «Skriveren» bygger på skriver- rollen nedfelt i Norges Rytterforbund. (rytter.no)
For mer detaljerte beskrivelser om faglig innhold, se under fanen "dokumentasjon".
Hest i undervisning (H.I.U) handler først og fremst om å benytte ordinær undervisning inn i en alternativ læringsarena, i dette tilfellet arenaer der hesten befinner seg; beiteområder, stall, ridehall, ridebaner og i skog og mark.
Hest i undervisning er ordinær undervisning etter Udir og Læreplanverket kan tilpasses eller benyttes som en spesial pedagogisk arena etter elevenes behov. Hest i undervisning er bygd opp etter Læreplanverket og Udir, slik er undervisningen parallell med pensum og læreplanmål elevene erfarer i andre læringsarenaer knyttet til elevenes skolegang, eks klasseromssituasjon.
Hest i undervisning (H.I.U) startet opprinnelig som et utviklingsprosjekt Malin Wittgren startet å etablere i sin tidligere stilling som pedagogisk leder. Prosjektet som skulle hete "skapende felleskap" handlet om å benytte hestens relasjonelle egenskaper direkte inn i Hallingdal sin handlingsplan mot mobbing og utestenging i barnehagene. Når hesten sammen med barna er i hovedfokus er det ikke selve «jeg» som defineres, men «vi» som et felleskap, der barna skulle få oppleve ulike sider av relasjoner & få erfare ulike kommunikasjonsmønstre gjennom hesten som læremester.
H.I.U handler om å utnytte hestens relasjonelle evner og kommunikasjonsmønster, hestens historie og bruke hestesportens kultur til å støtte opp elevenes faglige utvikling og er et supplement til ordinær undervisning. Sammen med læreplanverket & læringsmålene så danner dette grunnfundamentet for undervisningstilbudet.
Etter at Malin Wittgren ble ansatt som spesial pedagog og kontaktlærer i Hemsedal kommune sommeren 2021, fikk hun muligheten til å startet opp igjen prosjektet. Fra handlingsplanen mot mobbing til læreplanverket for kunnskapsløftet.
Denne gangen ble prosjektet "skapende felleskap" omgjort fra å passe inn i handlingsplanen mot mobbing til et supplement for den ordinære undervisningen i skolen. Siden januar 2022 har "Hest i undervisning" vært et supplement til den ordinære undervisningen for 3. trinn på Tuv skole.
"Fra handlingsplanen mot mobbing til læreplanverket for kunnskapsløftet"
Hvem står bak?
Malin Wittgren er grunnutdannet barnehagelærer & har jobbet som pedagogisk leder i flere år, men har siden 2021 jobbet på Tuv skole i Hemsedal, som kontaktlærer & spesialpedagog.
I hennes år i arbeid med barn & unge har hun tenk mye gjennom hvordan vi i dag benytter hesten i samspill med ulike mennesker & i ulike sammenhenger. Samspillet mellom dyr & mennesker har blitt brukt i en rekke sammenhenger gjennom flere tiår, både innenfor psykiatri, rus, traumebasert arbeid, rehabilitering, eldreomsorg & via skole. Malin har gjennom årene snakket med mange fagfolk, som gjennom ulike institusjoner & sammenhenger har brukt dyr, spesielt hest inn i hverdagen i arbeid med ulike mennesker i ulike aldre og til ulike behov.
Malin har drevet med hest hele sitt liv & har alltid drevet med det meste innenfor hestesporten, fra kjøring til feltritt. Hun er aktiv konkurranserytter i western & har tidligere konkurrert i sprang. Med lang erfaring innenfor alle grener hestesporten har å by på, gir dette et solid grunnlag for hennes undervisningsopplegg, som elevene får gjennom H.I.U anno 2022.
Hvor foregår H.I.U?
Hest i undervisning - der du er.
Sommeren 2023 ble H.I.U et selvstendig foretak. Tidligere var H.I.U kun for elver tilknyttet Tuv skole i Hemsedal og foregikk på Haugen gård i Lykkja/Hemsedal.
Fra og med våren 2024 har Malin kapasitet til å ta online timer der du er med din hest! Har du ikke tilgang til egen hest / hest til lån? Ingen problem - Malin kan tilpasse store deler av samme undervisning til kjepphest!
Ta kontakt for en hyggelig prat og for et uforpliktende tilbud!
Her på hjemmesiden kan du også kjøpe undervisningsmateriell i ulike fag til ulike trinn.
Det kan kjøpes ferdigstilte materialer eller du kan bestille undervisningsmaterialer etter faglig ønske.
Tidligere har all undervisning foregått fast på:
Haugen gård i Lykkja
Haugen gård ligger i vakre Lykkja i Hemsedal kommune og eies av Raymond Fjæren Sagsveen & Marianne Kjernaas Fjæren. Gården driver med masse spennende både innenfor hestesport & turisme. Gården driver med oppdrett av paint & quarter, drift av 70 blesasau & tar imot turister, som kan oppleve den vakre fjellheimen på hesteryggen eller på kjøretur. De stødige hestene til Haugen gård er en stor del av undervisningen.
Gården har også tatt imot mange ulike mennesker opp igjennom årene, alt ifra turister til barn & unge som trenger et trygt pusterom blant dyr & natur. Januar 2022 fikk Haugen gård en forespørsel fra lærer & spesialpedagog Malin Wittgren om Tuv skole kunne få benytte gården en gang i uken til ordinær undervisning med hest i hovedfokus. Svaret JA kom umiddelbart & det sier ganske mye om folkene som driver gården & ikke minst de som er medvirkende til dette fantastiske stedet!
Haugen gård er virkelig stedet for alle som er glade i dyr & natur.